Tiekön uusi verkkokirjasto avataan 21.5.2019 Tiekön uusi verkkokirjasto avataan 21.5.2019

Tiekkö-kirjastot ottavat käyttöön uuden verkkokirjaston 21.5. alkaen osoitteessa tiekko.finna.fi. Nykyinen verkkokirjasto osoitteessa www.tiekko.fi on käytössä uuden rinnalla 30.6.2019 asti. Lainasi ja varauksesi näkyvät jo uudessa verkkokirjastossa. Sisäänkirjautuminen tapahtuu kirjastokortilla ja PIN-koodilla kuten ennenkin.

Osa tutuista toiminnoista on käytössä uudessa verkkokirjastossa, jotkut uudella nimellä. Kaikki tiedot eivät kuitenkaan siirry automaattisesti. Tässä ohjeita, miten toimia esimerkiksi verkkokirjastoon tehtyjen arvostelujen ym. omien juttujen suhteen.

Teosarvostelut ja pisteytykset

Tekemäsi arvostelut ja pisteytykset eivät siirry uuteen verkkokirjastoon. Jos olet tehnyt teoksiin arvosteluja ja haluat säilyttää ne itselläsi, teksti kannattaa kopioida talteen. Voit myös poistaa arvostelut ja pisteytykset asiakastililtäsi Omat jutut -kohdasta. Suosittelemme kuitenkin, että jätät arviot ja pisteytykset hyödyntämään niitä kirjastoja Suomessa, joilla edelleen on käytössä Axiell Arena -verkkokirjasto. Esimerkiksi Anna-Elina Isoaron runokirjaan Tiekössä tehty arvostelu näkyy myös Tampereen kaupunginkirjaston verkkokirjastossa ja jää sinne näkyviin, vaikka Tiekön Arena-verkkokirjasto lakkaa toimimasta heinäkuun alusta lähtien.

Voit halutessasi kopioida arvostelutekstisi uuteen verkkokirjastoomme. Huomaa, että Finnassa ei toistaiseksi voi käyttää käyttäjätunnusta, järjestelmä näyttää arvion yhteydessä uutuusvahdin sähköpostin alkuosan. Jos alkuosa on muotoa etunimi.sukunimi, se näkyy näin myös arvion yhteydessä. Jos uutuusvahdin sähköpostia ei ole asetettu, järjestelmä ottaa alkuosan kortin tietoihin tallennetusta sähköpostista.

Oma hylly ja lainahistoria

Uudessa verkkokirjastossa Suosikkilistat ja Kirjakori korvaavat Oma hylly -toiminnon. Kirjakoriin voit siirtää istunnon aikana teoksia, jotka voit halutessasi siirtää pysyvämpään talteen suosikkilistalle tai lähettää sähköpostiisi. Suosikkilistoja voi tehdä useita eri tarkoituksiin.

Lainahistoriaa ei toistaiseksi ole käytössä uudessa verkkokirjastossa. Jos olet ottanut lainahistorian käyttöön, se toimii kirjastossa asioidessani niin, että lainatessasi jonkin jo aiemmin lainaamasi teoksen, kirjastojärjestelmä huomauttaa asiasta. Jos haluat luettelon lainahistoriastasi, se kannattaa kopioida talteen verkkokirjastosta ennen kesäkuun loppua.

Tiekkö-kirjastojen käyttösääntöihin muutoksia 1.7.2018 alkaen Tiekkö-kirjastojen käyttösääntöihin muutoksia 1.7.2018 alkaen

Tärkeimmät muutokset:

Ajo- tai kelakortin viivakoodia ei enää voi käyttää lainauksessa. Muutoksen taustalla on EU:n tietosuoja-asetus, joka astui voimaan 25.5.2018. Myös verkkokirjastoon kirjautumiseen ja lainausautomaatin käyttöön tarvitaan kirjastokortti.

Suurin kerralla perittävä maksu asiakasta kohden nousee 15 eurosta 20 euroon. Yhteisöasiakkailta tai kotipalveluasiakkailta ei peritä maksuja.

Varatun aineiston myöhästymismuistutuksista peritään jatkossa sama maksu (1,50 €) kuin muistakin myöhästymismuistutuksista.

Tietosuoja: Tiekkö-kirjastoilla on yhteinen lainaajarekisteri. Kirjastolla on oikeus käyttää henkilötunnusta lainaajarekisterissään (Henkilötietolaki 523/1999, 13 §). Asiakkaalla on oikeus tarkistaa, mitä häntä koskevia tietoja kirjaston tietokannoissa on (Henkilötietolaki 523/1999, 10 §).

Uudet käyttösäännöt löytyvät kokonaisuudessaan täältä.

Kirjastokortilla Kalajoen SaniFani-kylpylään! Kirjastokortilla Kalajoen SaniFani-kylpylään!

Kylpyläkäynti kirjastokortilla edullisemmin

Kylpylä SaniFani tarjoaa Tiekkö-kirjastojen asiakkaille kylpyläkäynnin kirjastokortilla etuhintaan 7,50 €/ henkilö (norm. 15 €/aikuiset, 9 €/lapset)

Etu on henkilökohtainen ja edun saa esittämällä kirjastokortin kylpylän lipunmyynnissä. Etu voimassa 1.8.2017 lähtien.

Esite pdf-tiedostona

 

Uutta verkkokirjastossa / 17.5.2016 Uutta verkkokirjastossa / 17.5.2016

Verkkokirjaston versiopäivitys toi monia uusia, toivottuja ominaisuuksia: lainahistorian tallennus, uutuusvahti, varatuimpien ja lainatuimpien listat ym.

Osa palveluista on koekäytössä. Julkaisemme sivustolla syksyllä kyselyn, jossa asiakkaat voivat kertoa mielipiteensä uusista toiminnoista. Tiekkö-kirjastot päättävät jatkosta palautteen ja kokemusten perusteella.

Lainahistoria

Lainahistoria tulee näkyviin Omat jutut -sivulle. Lainahistoriaan tallentuu kaikki kirjastokortilla lainaamasi aineisto. Saat palvelun käyttöösi seuraavasti:

 • Kirjaudu verkkokirjastoon kirjastokortin numerosarjalla ja tunnusluvulla; jos sinulla ei ole tunnuslukua, voit pyytää sen asioidessasi seuraavan kerran jossain Tiekkö-kirjastossa.
 • Valitse Omat tiedot.
 • Avaa kohta Omat tietoni.
 • Laita ruksi kohtaan Salli lainahistorian kerääminen.

Voit lajitella teoslistan tekijän, teoksen, lainapäivän tai palautuspäivän mukaan. Jos haluat lopettaa palvelun, poista ruksi kohdasta Salli lainahistorian kerääminen. Huomaa, että tällöin poistuvat kaikki lainahistoriaan kertyneet tiedot.

Uutuusvahti

Tiekön verkkokirjastossa voit tallentaa hakuja, näin voit palata niihin myöhemmin. Nyt voit lisätä hakuun uutuusvahdin, joka ilmoittaa kun hakuusi tärppää uusi teos. Toiminnon avulla voit seurata milloin suosikkikirjailijaltasi ilmestyy uusi teos tai mitä uusia elokuvia kirjastoon tulee. Toiminto palvelee myös opiskelijoita ja harrastekirjallisuutta seuraavia. Jotta voit tallentaa hakuja ja käyttää uutuusvahtia, sinun on oltava kirjautuneena verkkokirjastoon. Saat palvelun käyttöön seuraavasti:

 • Tee haku.
 • Klikkaa Tallenna haku -painiketta.
 • Kirjoita haulle nimi ja halutessasi kuvaus. Tallenna.
 • Tallennetut haut näkyvät hakutuloksen oikealla puolella ja Omat jutut sivulla.
 • Rastita uutuusvahti ja valitse haluatko viestin verkkokirjaston Viestini-sivulle vai sähköpostiisi. Tallenna. Viestin otsikko on ”Uutuusvahdillasi on löytynyt teoksia verkkokirjastosta”.
 • Voit myös poistaa tallentamasi haut: valitse haku laittamalla ruksi yläkulman ruutuun ja paina Poista.

Muut muutokset

 • Tietoturvaa on parannettu niin, että kolmen epäonnistuneen kirjautumisyrityksen jälkeen toiminto lukkiutuu 15 minuutiksi.
 • Uusina saatavuustiloina teostiedoissa näkyy nyt Kuljetettavana tai Ilmoitettu (aiemmin tilana oli Lainassa). Kuljetettavana = kirja on matkalla toiseen kirjastoon tai yksikköön. Ilmoitettu = varatusta kirjasta on lähetetty noutoilmoitus asiakkaalle.
 • Varatuimpien ja lainatuimpien listat. Voit seurata Tiekkö-kirjastojen varatuimpia ja lainatuimpia teoksia automaattisesti päivittyviltä teoslistoilta.
 • Alle 15-vuotiaan huollettavan maksut näkyvät huoltajan kortilla. Kirjaudu sisään verkkokirjastoon ja valitse Maksuni. Huollettavan nimi näkyy hänen maksujensa kohdalla.
 • Normaalivarauksen muokkaaminen: Varauksen noutopaikaksi voi vaihtaa toisen kirjaston. Aiemmin noutopaikkaa saattoi vaihtaa vain kirjaston sisällä (esim. pääkirjaston saattoi vaihtaa kirjastoautoksi tai päinvastoin). Seutuvarausta ei voi muokata.
 • Lainojen tulostaminen: Tulosta-painikkeella tulostaessa näkyviin tulevat myös eräpäivät.

(Tiedote 17.5.2016)

 

Muutoksia verkkokirjastossa Muutoksia verkkokirjastossa

Verkkokirjaston päivitys uuteen versioon 7.10.2015 toi muutoksia muun muassa lainojen uusintaan ja tiedonhakuun. Lainojen uusinta on yksinkertaisempaa, ja lainatiedot ovat selkeämmin esillä. Uudet ominaisuudet, kuten omaan hyllyyn siirtäminen ja hakujen tallentaminen, ovat kaikkien käytettävissä ilman käyttäjätunnuksen luomista.

Kirjautuminen ja käyttäjätunnus

 • Kirjautuminen tapahtuu kirjastokortilla ja tunnusluvulla.
 • Käyttäjätunnusta ei tarvitse enää luoda erikseen, vaan kaikki käyttäjät voivat tallentaa teoksia omaan hyllyyn, pisteyttää teoksia, tallentaa hakuja ja lisätä tageja. Oma hylly ym. löytyvät kohdasta Omat jutut.
 • Jos kirjoitat arvioita teoksista tai osallistut verkkolukupiirin keskusteluun, järjestelmä pyytää sinua antamaan sivustolla näkyvän nimen.
 • Asiakkaat, joilla on jo käyttäjätunnus, voivat jatkossakin kirjautua sisään käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Lainojen uusinta

 • Oletuksena sivulla näkyvät kaikki lainat; sivun alaosasta voi valita näytölle kerralla 5, 10, 25 tai kaikki lainat.
 • Uusinta on nyt yksivaiheinen: valitse uusittavat lainat rastittamalla ne tai valitse kaikki lainat klikkaamalla otsikkorivin valintaruutua ja uusi valitut lainat Uusi lainat -painikkeella.
 • Järjestelmä antaa listan uusituista lainoista sekä uudet eräpäivät.
 • Yksittäisen lainan voit uusia Tila-sarakkeessa olevalla Uusinta-painikkeella.
 • Uusimisen jälkeen takaisin lainalistalle pääsee Takaisin lainoihin -painikkeella.
 • Lainat on lajiteltu eräpäivän mukaan (oletus), lainat voi lajitella myös esimerkiksi lainapaikan tai tilan mukaan.
 • Tila-sarakkeesta näet, montako uusintakertaa on jäljellä.

Varausten muokkaaminen

 • Varaukseni-sivulla varatun teoksen kohdalla on Muokkaa-painike, joka mahdollistaa normaalivarauksen muokkaamisen
 • Noutopaikan voi vaihtaa kunnan eri toimipaikkojen kesken (esim. pääkirjastosta kirjastoautoon). Huom! Jos teoksella ei ole niteitä halutussa toimipaikassa, järjestelmä ei anna myöskään valita sitä noutopaikaksi.
 • Varauksen alku- ja loppupäivämäärän voi vaihtaa.
 • Seutuvarauksia ei voi muokata.
 • Noudettavissa olevia varauksia ei voi muokata eikä sellaisia, joissa noutoaika on umpeutunut.

Tiedonhaku

 • Perushaussa ja Tarkennetussa haussa rajaustekijät (kirjasto, osasto, aineistolaji, kieli yms.) on siirretty hakukenttien alapuolelle.
 • Yläpalkin vapaasanahaussa ja Perushaun lomakehaussa voi käyttää katkaisumerkkejä sanan alussa, lopussa tai välissä.
 • Katkaisumerkki * korvaa useamman merkin ja merkki ? korvaa yhden merkin:
  • haku lä*berg löytää Camilla Läckbergin teokset
  • haku hru*ev löytää Nikita Hrustsevista kertovat teokset

(Tiedote 7.10.2015)

Sivuilla uusi suojaustekniikka Sivuilla uusi suojaustekniikka

Sivustolla on siirrytty käyttämään uutta, tietoturvallisempaa SNI-suojaustekniikkaa, joka vaatii selainohjelmilta tuen. Suurin osa selaimista tukee tätä tekniikkaa, lukuun ottamatta Windows XP -käyttöjärjestelmän Internet Exploreria (IE6 tai IE8). Näillä selaimilla verkkokirjasto ei näy oikein. XP-käyttöjärjestelmän osalta muut selaimet toimivat edelleen, koska ne tukevat nykyistä suojaustekniikkaa.

(Tiedote 28.9.2015)