Kirjautuminen verkkokirjastoon Kirjautuminen verkkokirjastoon

Verkkokirjastoa voi selailla ilman kirjastokorttia ja tunnuslukua, mutta lisää toimintoja saa käyttöön kirjautumalla sisään. Tunnusluvun saa kirjaston asiakaspalvelupisteestä, ei puhelimitse.

Sisään verkkokirjastoon kirjaudutaan sivun oikeassa yläreunassa punaisella pohjalla olevasta "Kirjautuminen"-laatikosta. "Kirjastokortin numero tai käyttäjätunnus" -kenttään tulee kirjastokorttisi viivakoodin numero ja "Tunnusluku tai salasana" -kenttään kirjastosta saamasi tunnusluku. Kirjauduttuasi sisään tulee punaiselle pohjalle linkit maksuihin, lainoihin, varauksiin ja omiin tietoihin. Huomioi, että kolmen epäonnistuneen kirjautumisyrityksen jälkeen toiminto lukkiutuu 15 minuutiksi.

Jos olet unohtanut tunnusluvun (PIN-koodin), klikkaa kirjautumisportletissa linkkiä Unohditko pinkoodin?. Voi palauttaa PIN-koodin sähköpostiin, jos olet käyttäjätietoihisi on tallennettu sähköpostiosoite.

"Maksuni"-kohdassa näkyvät maksusi. Niitä ei kuitenkaan voi maksaa verkossa vaan ainoastaan kirjastossa käteisellä. Huomioithan, että kirjastojärjestelmä asettaa asiakkaan lainauskieltoon, jos maksut ovat 15 euroa. Alle 15-vuotiaan huollettavan maksut näkyvät huoltajan kortilla. Huollettavan nimi näkyy hänen maksujensa kohdalla.

"Lainani"-kohdassa näkyvät kaikki lainasi ja sieltä pääset ne myös uusimaan. Lainan voi uusia 6 kertaa. Voit uusia lainasi yksittäin tai kaikki yhdellä kertaa. Yksittäin uusiessasi valitse haluamasi laina klikkaamalla teoksen nimen edellä olevaa tyhjää ruutua ja sen jälkeen "Uusi lainat" -painiketta. Kaikki lainat saat valittua klikkaamalla otsikkorivin "Teos"-valintaruutua. Sen jälkeen klikkaa "Uusi lainat" -painiketta. Järjestelmä lajittelee vihreän palkin alle lainat, jotka sai uusittua ja punaisen palkin alle lainat, joita ei voinut uusia.

"Lainahistoria" löytyy Omat tiedot -sivun vasemman laidan valikosta. Lainahistoriaan tallentuu kaikki kirjastokortilla lainaamasi aineisto.

Saat palvelun käyttöösi seuraavasti:

  • Kirjaudu verkkokirjastoon kirjastokortin numerosarjalla ja tunnusluvulla; jos sinulla ei ole tunnuslukua, voit pyytää sen asioidessasi seuraavan kerran jossain Tiekkö-kirjastossa.
  • Valitse Omat tiedot.
  • Avaa kohta Omat tietoni.
  • Laita ruksi kohtaan Salli lainahistorian kerääminen.

Voit lajitella teoslistan tekijän, teoksen, lainapäivän tai palautuspäivän mukaan. Jos haluat lopettaa palvelun, poista ruksi kohdasta Salli lainahistorian kerääminen. Huomaa, että tällöin poistuvat kaikki lainahistoriaan kertyneet tiedot.

"Varaukseni"-kohdassa näkyvät kaikki varauksesi. Varauksia voi poistaa siihen asti, kunnes varaus on tärpännyt. Varatun teoksen kohdalla on "Muokkaa"-painike, joka mahdollistaa normaalivarauksen muokkaamisen. Varauksen noutopaikaksi voi vaihtaa toisen kirjaston. Aiemmin noutopaikkaa saattoi vaihtaa vain kirjaston sisällä (esim. pääkirjaston saattoi vaihtaa kirjastoautoksi tai päinvastoin). Varauksen alku- ja loppupäivämäärän voi vaihtaa. Seutuvarauksia ei voi muokata. Noudettavissa olevia varauksia ei voi muokata eikä sellaisia, joissa noutoaika on umpeutunut. Varauksen noutoaika on 7 vrk (kirjastoautossa 15 vrk). Noutamatta jäänyt varaus 1 €.

"Omat tiedot" -kohdassa pääset katsomaan ja muuttamaan omia tietojasi. Muutoksia ei kuitenkaan voi tehdä, jos maksujen enimmäisraja on ylittynyt. Huom! Sähköpostiosoite pitää muuttaa sekä "Omat tietoni" - että "Käyttäjätunnuksen tiedot" -kohtaan, jotta muutos tulee voimaan.

"Omat jutut" -kohdasta pääset katsomaan hyllysi, tagisi, arviointisi, pisteytyksesi sekä tallentamasi haut ja uutuusvahdit.

Teoksen voi lisätä muistiin omaan hyllyyn klikkaamalla "Lisää omaan hyllyyn" -painiketta teoksen tiedoista. Omaan hyllyyn lisätyt teokset kerääntyvät "Omat jutut" -linkin alle "Oma hylly" -kohtaan.

Teosta pääsee arvioimaan mm. tiedonhaun kautta. Hae teos ensin tiedonhaulla. Arvioinnin pääset kirjoittamaan hakutuloslistalta teoksen kohdalta tai teoksen tarkemmista tiedoista saatavuustietojen alapuolelta "Kirjoita arviointi" -painikkeesta. Tallenna lopuksi arviointisi. Kirjoittamasi arvioinnit kerääntyvät "Omat jutut" -linkin alle "Omat arvioinnit" -kohtaan.

Pisteytyksessä annat tähtiä teokselle joko suoraan hakutuloslistalla teoksen tietojen alapuolella näkyvässä tähtirivissä tai teoksen tarkempien tietojen puolella. Tekemäsi pisteytykset kerääntyvät "Omat jutut" -linkin alle "Omat pisteytykset" -kohtaan.

Tagi on avainsana, jonka voit antaa teokselle. Jos lisäät saman tagin useampaan teokseen, kerääntyvät nämä teokset samaan ryhmään, jota voit seurata "Omat jutut" -kohdassa. Voit siis "tägätä" esimerkiksi mielenkiintoisia joulukirjoja luomalla esimerkiksi "joulu"-tagin ja lisäämällä saman tagin kaikkiin kiinnostaviin joulukirjoihin.

Voit tallentaa hakuja ja palata niihin myöhemmin. Voit myös lisätä hakuun uutuusvahdin, joka ilmoittaa kun hakuusi tärppää uusi teos. Toiminnon avulla voit seurata, milloin suosikkikirjailijaltasi ilmestyy uusi teos tai mitä uusia elokuvia kirjastoon tulee. Toiminto palvelee myös opiskelijoita ja harrastekirjallisuutta seuraavia. Jotta voit tallentaa hakuja ja käyttää uutuusvahtia, sinun on oltava kirjautuneena verkkokirjastoon. Saat palvelun käyttöön seuraavasti:

  • Tee haku.
  • Klikkaa Tallenna haku -painiketta.
  • Kirjoita haulle nimi ja halutessasi kuvaus. Tallenna.
  • Tallennetut haut näkyvät hakutuloksen oikealla puolella ja Omat jutut sivulla.
  • Rastita uutuusvahti ja valitse haluatko viestin verkkokirjaston Viestini-sivulle vai sähköpostiisi. Tallenna. Viestin otsikko on ”Uutuusvahdillasi on löytynyt teoksia verkkokirjastosta”

Voit myös poistaa tallentamasi haut: valitse haku laittamalla ruksi yläkulman ruutuun ja paina Poista.