Ohjeita tiedonhakuun Ohjeita tiedonhakuun

Kaikkia rivejä ei tarvitse täyttää.

Yläpalkin vapaasanahaussa ja Perushaun lomakehaussa voi käyttää katkaisumerkkejä sanan alussa, lopussa tai välissä. Katkaisumerkki * korvaa useamman merkin ja merkki ? korvaa yhden merkin. Haku lä*berg löytää Camilla Läckbergin teokset. Haku hru*ev löytää Nikita Hrustsevista kertovat teokset.

Yläpalkin pikahaussa voi käyttää ns. Boolen operaattoreita eli sanoja AND, OR ja NOT isoilla kirjaimilla englanniksi kirjoitettuna. AND-sana (=ja) rajaa hakua siten, että se ottaa hakutulokseen vain ne aineistot, joissa esiintyvät molemmat tai kaikki operaattorilla yhdistetyt hakusanat. OR-sana (=tai) laajentaa hakua ottamalla hakutulokseen mukaan kaikki ne aineistot, joissa esiintyy jokin operaattorilla yhdistetyistä hakusanoista. NOT-sana (=ei) sulkee hausta pois tällä operaattorilla yhdistetyt hakusanat.

Artikkelit (esim. The) jätetään pois hakusanan edestä.

Useamman rajaustekijän saa valittua painamalla samanaikaisesti Ctrl-näppäintä ja klikkaamalla kaikki halutut rajaustekijät hakulaatikossa.

Valitun rajaustekijän saa pois painamalla yhtä aikaa Ctrl-näppäimen pohjaan ja klikkaamalla rajaustekijää.

Hakutulosta voi vielä rajata löytyneiden teosten vasemmalla puolella olevista linkeistä (esim. aineistolaji, kieli, julkaisuvuosi jne.).

Hakutuloslistalla näkyy vain osa teoksen tiedoista. Kokonaisiin teostietoihin ja saatavuuteen pääsee klikkaamalla teoksen nimeä.

Saatavuustietoihin ja teostietoihin pääsee myös klikkaamalla hakutuloslistan oikeassa reunassa olevaa "tarkista saatavuus"- tai "ei lainattavissa" -kohtaa. "Tarkista saatavuus" tarkoittaa, että teosta on saatavilla jossain Tiekkö-kirjastossa. Tarkan sijainnin kirjastossa saa näkyviin klikkaamalla kirjaston nimen edessä näkyvää plus-merkkiä.

Aikakauslehdet löytyvät parhaiten kirjoittamalla yläpalkin hakulaatikkoon tai perushaun vapaasanahakukenttään etsimänsä lehden nimen ja asiasanan ”emotietue” eli esim. Suomen kuvalehti emotietue. Lehden vuosikerran numerot saa näkyviin klikkaamalla vuosiluvun edessä olevaa plus-painiketta. Numeron saatavuuden kirjastoittain saa näkyviin klikkaamalla numeron edessä olevaa plus-painiketta.

Voit tallentaa hakuja, kun olet kirjautuneena verkkokirjastoon. Tehtyäsi haun, klikkaa ”Tallenna haku” -painiketta. Kirjoita haulle nimi ja halutessasi kuvaus. Tallenna. Tallennetut haut näkyvät hakutuloksen oikealla puolella ja ”Omat jutut” -sivulla. Voit myös poistaa tallentamasi haut: valitse haku laittamalla ruksi yläkulman ruutuun ja paina ”Poista”. Voit myös lisätä hakuun uutuusvahdin, joka ilmoittaa kun hakuusi tärppää uusi teos. Toiminnon avulla voit seurata milloin suosikkikirjailijaltasi ilmestyy uusi teos tai mitä uusia elokuvia kirjastoon tulee.

Kieli Kieli
Perushaku
Valitse hakutekijät
Teos
Tekijä
Vapaasanahaku
Asiasana
Sarja
Luokka
ISBN/ISSN
Kustantaja
Tagi
Rajaa hakua
Julkaisuvuosi