Hyppää sisältöön
Kieli Kieli
Artikkelin tiedot

Sotakirjailija Esa Sirén

Sotakirjailija Esa Sirén vierailee Nivalan, Ylivieskan ja Oulaisten kirjastoissa 18.–20.9. Sirén kertoo otsikolla "Fakta ja fiktio sotaromaanissa" neliosaisesta romaanisarjastaan, joka kuvaa Lauri Törnin vaiheita jatkosodassa. Tervetuloa!

Esa Sirénin vierailuaikataulu:

  • Ti 18.9. klo 18.30 Nivalan kaupunginkirjasto
  • Ke 19.9. klo 18.30 Ylivieskan kaupunginkirjasto
  • To 20.9. klo 18.00 Oulaisten kaupunginkirjasto

Kouvolalainen Esa Sirén on tunnetuimpia sotakirjailijoitamme. Sirén on julkaissut toistakymmentä sotaromaania sekä tietokirjan Sodan kuvat. Rukajärvi 1941 (2016). Sirén romaanit ovat faktiota: yksityiskohdat ja tapahtumat perustuvat tarkkaan lähdetutkimukseen. Kiistellyn Lauri Törnin vaiheista jatkosodassa kertovan sarjan päättävä neljäs osa Törnin hurjat jääkärit on juuri ilmestynyt. Kirjallisuusillan aikana Sirén kertoo Törni-sarjan synnystä ja niistä vaikeuksista, joita kirjoittamisen aikana tuli eteen.

Suhdettaan sotaromaaneihin Sirén kuvaa näin: "Kun sodan käyneet veteraanit alkoivat kirjoittaa sotaromaaneja, heidän kerrontansa pohjana olivat omat kokemukset. Tänä päivänä minunlaisellani kirjailijalla on käytössään – veteraanien muistelmien lisäksi – koko sodan aikaiset päiväkirjat. Niiden kautta avautuu laaja kuva taistelujen kulkuun vaikuttavista yksityiskohdista. Päätöksistä ja käskyistä, joiden toteutuminen olikin usein vallan toisenlainen. Näiden taustojen selvittely on toki aikaa vievää, mutta lopulta niin palkitsevaa. Siinä yksi syy, miksi koen kirjoittamisen niin kiinnostavaksi. Sodan käyneiden kokemukset ja kohtalot ovat mielestäni maamme lähihistoriaa, josta meidän jokaisen olisi syytä olla perillä.” (Lähde: Gummerus / Sirénin kuva: Marek Sabogal)

YLE:n Kulttuuricoctailin artikkeli: Supersotilas Lauri Törni ei olisi pärjännyt toimistohommissa ja kotiarjessa – Esa Sirénin romaanisarja keskittyy rambon jatkosotaan (Lue tästä)

Sisältötyyppi: tapahtuma
646548
Kirja:Törnin hurjat jääkärit:2018
Tekijä: Sirén, Esa, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
606060
Kirja:Törni iskee:2017:Toinen painos.
Tekijä: Sirén, Esa, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
572727
Kirja:Törni kärkeen:2016:Toinen p.
Tekijä: Sirén, Esa, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
606000
Kirja:Törnin sissit:2017
Tekijä: Sirén, Esa, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja