Hyppää sisältöön
Kieli Kieli
Artikkelin tiedot

Äänikirja kuuluu kesään!

Muista äänikirjat kesälomareissulle, mökkilomalle, uimarannalle, matonpesuun...

Tiekön kokoelmasta löydät äänikirjoja kaiken ikäisille niin cd-levyinä kuin sähköisenä.

Muista myös Celian äänikirjat lukemisesteisille!

Tässä muutama kuunteluvinkki: Laila Hirvisaaren Vienan punainen kuu ja Paula Hawkinsin Nainen junassa.

 

Laila Hirvisaari: Vienan punainen kuu; lukija Erja Manto

Painetulla kirjalla on etunsa, mutta toisinaan se, lukeeko vai kuunteleeko kirjan, antaa erilaisen elämyksen. Laila Hirvisaaren alkuaan 1992 ilmestynyt Vienan punainen kuu julkaistiin äänikirjana 2010. Tapahtumat sijoittuvat Vienan Karjalaan viime vuosisadan alkuun. Aniviisu eli Anna Liisa jää kymmenvuotiaana orvoksi, kun vanhemmat hukkuvat. Amerikassa rikastunut isoisä Ilja Huotari palaa Suomeen ja rakentaa Uhtualle komean talon. Kestää aikansa ennen kuin käskemään tottunut Ilja ja omapäinen Anna Liisa pääsevät yhteisymmärrykseen, ja tyttö pääsee jatkamaan opintojaan Sortavalaan. Opettajaksi valmistuttuaan hän palaa kotiseudulleen Vuokkiniemeen.

Teoksen alkuun jännitystä tuovat henkilöiden väliset ristiriidat. Tunnelma vakavoituu entisestään, kun Suomessa syttynyt sisällissota ulottaa lonkeronsa myös rauhalliseen Vienaan. Anna Liisan opettajatarystävä Anja on mukana punaisten toiminnassa, mutta joutuu äitinsä Darja Mihailovnan kanssa maksamaan kovan hinnan aatteensa vuoksi. Naisten kohtaama väkivalta järkytti, ja tapahtumien kuunteleminen lukemisen sijaan teki kokemuksesta vielä intensiivisemmän. Kirjailija onnistui yllättämään myös loppuratkaisullaan. Teoksen lopussa tekijä kertoo Uhtualla näkemästään nuoren opettajattaren haudasta, joka on toiminut alkusysäyksenä romaanille.

Saatavissa Tiekkö-kirjastoissa painettuna ja CD-äänikirjana

Paula Hawkins: Nainen junassa; lukija Leena Pöysti

Usein kirja johdattaa elokuvan pariin, mutta päinvastoinkin voi käydä. Vuonna 2016 julkaistu elokuva Nainen junassa on hitchcockmainen, yllätyksellinen jännäri, jossa Emily Blunt tekee hienon roolin miehensä hylkäämänä, alkoholista lohtua hakevana Rachelina. Elokuva oli niin koukuttava, että houkutteli vielä kuuntelemaan tarinan äänikirjana.

Rachel matkustaa päivittäin junalla kotinsa ja työpaikkansa väliä, vaikka hänet on irtisanottu tehtävästään. Hän seuraa elämää radanvarren taloissa, joista yhdessä asuvat Jess ja Jason, kuten Rachel heidät nimeää. Kerran Rachel näkee jotain, joka rikkoo hänen kuvitelmansa onnellisesta perheestä. Mutta voiko Racheliin luottaa? Kenen muistikuvat ovat todellisia? Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää, ja lukijakin yllättyy tarinan edetessä monta kertaa.

Saatavissa Tiekkö-kirjastoissa painettuna, DVD-elokuvana, CD-äänikirjana ja e-äänikirjana

Tiekön e-kirjat ja e-äänikirjat

Celian äänikirjat

Muista myös Celian äänikirjat lukemisesteisille. Kirjastoista voit lainata cd-rom-levyjä. Halutessasi saat kirjastosta tunnukset, joilla voit itse ladata äänikirjoja suoraan Celian sivuilta.

Ylivieskan kaupunginkirjasto/MH

Sisältötyyppi: artikkeli